De rugby sport is in ontwikkeling. Het gaat er sneller en fysieker aan toe. Willen de Nederlandse talenten aanhaken dan moeten ook zaken als voeding, krachttraining en sportpsychologie op een hoog niveau aangeboden worden. Dat zeggen Krijn de Schutter en Sander Brok in 10 jarig Jubileum Magazine RAZW (2018)
Sander Brok, mede-eigenaar van B&B Healthcare en sportfysiotherapeut, is al vanaf de start de medische partij van de Rugby Academy ZuidWest. Hij ziet de rugbysport veranderen. “Vroeger stond er nog wel eens iemand met overgewicht in het veld. Zeker bij de eerste rijers. Maar tegenwoordig zijn het allemaal atleten. Ze wegen nog steeds over de 100 kilogram, maar dat zijn wel allemaal spieren.”
Dat ziet ook Krijn de Schutter, technisch directeur van de basketbalbond. In het verleden bekleedde hij dezelfde functie bij de rugbybond en was trainer op de Academy. “Voor de posities 1 tot en met 8 heb je onder de 100 kilo niets meer te zoeken in het toprugby. Je moet gewoon groot en sterk zijn. Alleen als je extreem atletisch bent, red je het nog. Groot en sterk en extreem atletisch zijn de twee profielen die voor veel posities gelden. Er wordt veel meer van spelers verwacht. Je moet op alle posities zeker zestig minuten hoog tempo kunnen spelen. Haal je dat niet, dan ben je niet meer interessant.”
Krachttraining
Om dat te bereiken is krachttraining essentieel in het rugby. Brok: “Op de Academy begonnen we ooit met een keer in de week krachttraining. Nu is er ruimte voor twee keer per week. Dat zou eigenlijk drie keer moeten worden, maar dat blijkt lastig te organiseren. Bij krachttraining hoef je met de jongste groep niet direct aan de gewichten te hangen. Hun kun je de technieken leren en dan gaandeweg opbouwen. Zo kan je iedere leeftijdsgroep een programma op maat bieden.”
De Schutter: “Wat nu wordt aangeboden in het Nederlandse programma is erg goed. Een waanzinnig goed [programma is nodig] om de volgende stap te zetten. Zorgen dat we kansrijke sporters de beste voorzieningen aanbieden is de kern. Individuele programma’s en maatwerk zijn een fundamentele volgende stap. Het gaat hier om de internationale ondergrens te bepalen. Als we die weten dan weten we ook wat kansrijke sporters zijn en wat niet. De kansrijke sporters moeten we maat werk aanbieden.”
Voeding
Omdat het rugby sneller en fysieker wordt, is voeding een belangrijk facet. Bij de Rugby Academy ZuidWest wordt in hoorcolleges verteld wat spelers vooral wel en niet moeten eten en drinken. Brok: “Voeding wordt steeds belangrijker, zowel in de maatschappij als in de sport. Inmiddels is iedereen er zich wel van bewust dat je sportdrankjes en zeker energiedrankjes niet moet gebruiken. Daarvoor hoef je alleen maar de krant open te slaan of de televisie aan te zetten. Drink gewoon water en als je suikers nodig hebt, meng het dan met een beetje appelsap. Op die leeftijd heb je ook geen voedingssupplementen nodig. Potten eiwitten naar binnen werken kan later wel. Eet liever acht boterhammen in plaats van vier, dat is veel beter. En na een training moet je binnen twintig minuten iets eten. Dat versnelt het herstel van het lichaam.”
De Schutter heeft nog een advies: Wat vooral helpt is goed eten en goed slapen. Daarmee heb je al 90% gewonnen. Als je dat niet goed doet, dan kan je nog zo veel pillen gebruiken, maar het helpt niet. Maar net als met krachttraining moet voeding maatwerk zijn. Iedereen is anders waardoor je individueel kennis moet opdoen wat bij hem of haar het beste werkt. Dat is onder andere door dingen te proberen. Wel is het belangrijk dat ouders erbij betrokken worden. Zodat ook zij weten wat voor hun zoon of dochter het beste is om te eten.”
Op de foto hierboven: Frank van der Meer, Strenght & Conditioning RAZW
Sportpsychologie
Zijn krachttraining en voeding essentieel, een ook niet te onderschatten onderdeel in de weg naar de top is de sportpsychologie. “Het zou in verschillende vormen eigenlijk minimaal 30 procent van de trainingen beslaan”, zegt De Schutter. “Sportpsychologie kan doorslaggevend zijn als je het goed gebruikt. Hoe je dat zou moeten doen? Start bij de coaching. Door vormingsdoelstellingen te formuleren en je dan een of twee jaar op een bepaalde competentie te richten. Dat kan voor iedere groep of leeftijd een andere competentie zijn. Een voorbeeld. Wil iemand graag de stap naar het buitenland maken? Dan moet je nadenken over wat nodig is voor die speler om daar te komen en te slagen. Richt je trainingen door op in. En creëer zoveel mogelijk obstakels, zorg niet dat het te goed georganiseerd is. Je moet namelijk iemand voorbereiden op een omgeving die moeilijk is en topsport heet. Ik denk overigens wel dat Academyspelers van de eerste lichtingen daarin een rol kunnen spelen. Hoe hebben zij het ervaren? Waren zij er goed op voorbereid? Dat is waardevolle informatie, die je zou moeten verzamelen.”
Het lijkt erop dat het Nederlandse rugby nog een flinke slag moet slaan om aansluiting bij de wereldtop te krijgen. Toch is De Schutter zeer positief over de mogelijkheden. “We hebben de potentie, een diverse samenleving waarin zowel lengte als explosiviteit aanwezig is. Omarm die diversiteit. Daar liggen kansen als je ze goed benut. Het Nederlandse rugby zou gezien de structuur van de Academies eens per drie jaar een groot talent moeten afleveren. Een speler die in het buitenland in een grote competitie speelt. Dat is tot nu toe nog niet gelukt maar de structuur ligt er. Dan is het een kwestie van zoeken naar de potentie die binnen de eerder genoemde profielen past. Wij gaan het nooit winnen van de grote getallen omdat rugby in andere landen een grotere sport is. Maar met maatwerk leveren, je richten op het individuele talent en die daarbij helpen, kom je heel ver. Dus slim omgaan met de kleine getallen. Nu gaan spelers van RugbyAcademy ZuidWest naar Northwood College in Zuid-Afrika. Ik durf de stelling wel aan dat wij Northwood gaan overstijgen en beter worden dan zij. Ook wij kunnen internationale toppers afleveren. We zijn al op de goede weg.”
Met dank voor dit artikel aan Rugby Academy Zuid West! Klik hier: voor hun promotie video. Dit is een korte film waarin de voorzitter, spelers en oud spelers, het Segbroekcollege, coaches en Rugby.NL aan het woord komen om uit te leggen waar de Academy voor staat en welke kansen de Academy talentvolle spelers biedt.